Barion Pixel

Blog

Játszunk, ha esik, ha fúj

Mesi
nov 5, 2020

Esős otthonülős napokra

Borongós, esős időre ébredtünk. Nem sok kedvünk van kibújni a takaró alól, ezért rá is húzzuk azt a fejünkre! De jó kis csend… VOLT. Egy percig sem tartott, Anyaaaa, Apaaaaa… mit csinálunk ma?

Éppen hétvége van, nem egészen így terveztük, de nézzük a jó oldalát: együtt a család.

Ötlet? JÁTSZUNK!!! De jóóó! ööö, mit is?

Ha már otthon vagyunk, teszünk-veszünk építsük be a játékokat a tennivalókba. A kicsik örömmel segítenek, ha elég ügyesen “tálaljuk” a feladatokat. Ha olyan kicsik, hogy nem vennéd le a szemed róluk, akkor játszatok elsőként kincskeresőset! Az egész héten összegyűlt, elpakolandó, hajtogatni-való ruhákat, átnézni való számlákat, a kis notesszel amire a bevásárolni valókat írod össze, gyűjtsd kupacba a szoba közepére a szivacs-játszószőnyegre közben rejtsd közé egy kis-játékot és játszatok hideg/meleget… erre gondoltam-ot… miközben ő a kincseket keresi, te összehajtogatod, átnézed, felírod. Mire megunja, jöhet a következő helyiség.

Ha kislányod van, vegyétek elő a házimunka eszközöket és adj neki feladatot… rakja rendbe a babaruhákat, vasalás játékvasalóval, játék vasalódeszkán, porszívózás kis játék porszívóval, seprű, lapát…

Ha kisfiú, akkor játsszatok szerelőset! Elromlott a mosógép, porszívó, lötyög a zár, csöpög a csap… ő jön lelkesen a kis szerszámos készlettel, dobozzal, ládával  javít, szerel, menjetek helyiségről helyiségre. Úgy játszol vele, hogy egyedül játszik. Közben tanul: hogyan köszönünk, mondjuk el a problémát, kérünk, megköszönünk, fizetünk.

Ha betetted a mosnivalót, összepakoltad a szanaszét hagyott holmikat, jöhet a főzés! Kislányoknál jöhet a rengeteg főző eszköz, edény, zöldség, gyümölcs, bögrék, poharak.

Kisfiúk is főzhetnek, sztárséfek előnyben! Nálunk nagy kedvenc a: “ma a pasik főznek” napok. Apa és fiaik, nagypapa, gyerünk!

Kész az ebéd? jöhet az elpakolás… ezt is lehet játékosan… legyen “Hetes” felírótábla, pontszám, hétvégén jutalom… élmény, közös program legyen a díj… ő választhat, hogy pl. mozi / filmnézés/diafilm mi legyen.

Legyen délutáni pihenés, lehet olvasgatni, mesekönyvet nézni… ha te aludnál a kicsik nem, akkor játszatok orvososat, legyél te a “beteg” ő jön a játék orvosi készletével, orvosi táskával… engedd, hogy rajzoljon a kezedre lemosható filccel vagy legyen ő a sminkes, kozmetikus, fodrász.

 És még nem is játszottunk semmit!

Ideje szellőztetni egy nagyot, és eközben a felgyűlt energiákat vezessük le, ha jót akarunk magunknak! Mozgááááás!

A picikkel vegyük elő az ugrálófigurákat és egy kijelölt területet ugráljunk végig! Lehet sorverseny is: a nagyobbak és mi féllábon ugráljunk.

Kicsit nagyobbakkal játszunk pókfocit puha szivacslabdával, vagy táncszőnyegen, zenélő játszószőnyegen ügyeskedjünk.

Ha már kiugráltuk magunkat, mi már leülnénk, de a kicsik még tele vannak energiával, akkor jöhetnek az előadások! Mi leszünk a hálás közönség, a gyerekek az előadók: énekesek, balerinák, labda zsonglőrök, bábszínészek, bűvészek, varázslók. Elő az összes színpadi kellékkel! Kezdődik a show!

Társas, kártya, LEGO, építőkocka, kreatív játékok… De ezeket úgyis tudjátok!

Ha tetszett, jövünk még új ötletekkel! Ha nem szeretnél lemaradni, kattints ide! 

Légy a Játékország Család tagja a legtöbb kedvezményért és ajándékainkért. Részletek ITT